onsdag 12. januar 2011

GODT NYTTÅR ...
...og nye muligheter. Har fått pakket bor det meste av julepynten resten skal bort i morgen på 20.dag jul. Fikk en bok i julegave hos min sønn Jonas som het "hva dagene vet" og der står det:
* I dag "er det Knut, og da kjøres julen ut!" Og den knut det siktes til, var en dansk helgen, Knut  Lavard.
Det var skikk å lage en "knutsgubbe"av halm. Man hengte på gubben en pakke som inneholdt en utgått støvel, en sprukken tresleiv, et rustent hestebissel, eller hva det kunne være. Man pakket tingene godt inn og surret rundt med mange "knut"-er. Dertil hadde man et freierbrev til en jente. Og i kveldens mulm og mørke ble knutsgubben plassert ved gården der jenta bodde. 
*Forresten kunne knutsgubben være levende nok: Mannfolka kledde seg ut som julebukker på kvelden, dro fra gård til gård, slo med kjepper i uteveggene: "Nå er det knut, jula ut"
* Man måtte ikke spinne i dag, ellers kom dyra i fjøset til å gå rundt og rundt til de falt døde om.
* I vikingtiden var dette gamle nyttårsdag.
Syns det er litt artig med gamle sagn og overtro.


Har vært i kjelleren og letet opp mine gamle Norges-glass som er blitt kjøpt på loppemarket for lenge siden. Var egentlig ment til å ha på hytta som vi skal få satt opp i Stofjorden, men fikk en lys idè om at de kunne vært perfekte for å ha øverst på talerkenhylla. De er veldig kjekke for jeg ser jo hva som er i de forskjellige glassene til en hver tid.

5 kommentarer:

 1. Alltid spennende med et nytt år :-)
  Ja de norges-glassan er bare så stilig. Så fint de glassan kom fram. Fin tallerkenhylle! Jeg skulle ønske at jeg hadde plass til ei sånn flott hylle. Du har det nok kjempekoselig i ditt kjøkken.
  Ha ei flott uke :-)

  SvarSlett
 2. Hei snuppa - Godt Nytt År til deg også!
  Du som stadig er på Loppis må huske på å se etter et Norges-glass i medium størrelse til meg!!!!

  Klem med ønske om en God Helg ;)))

  SvarSlett
 3. Ønsker deg ei fin uke med dine :-)

  SvarSlett
 4. så koselig blogg! nydelige bilder! legger meg til som følger:)klem

  SvarSlett

Hyggelig at du legger igjen en kommentar...